• slider01

  slider01

 • slider02

  slider02

 • slider03

  slider03

 • slider04

  slider04

 • slider05

  slider05

 • slider06

  slider06

 • slider07

  slider07

 • slider08

  slider08

 • slider09

  slider09

 • slider10

  slider10

De winnaars zijn bekend!

Na een maandenlange strijd zijn vandaag in de binnenstad van Eindhoven de winnaars van de 'Verkiezing Beste Binnenstad 2013-2015' bekend gemaakt.

Grote binnenstad

In de categorie 'grote binnensteden' mag Den Haag zich de komende twee jaar Beste Binnenstad van Nederland noemen. In een spannende strijd heeft Den Haag uiteindelijk gewonnen van Amsterdam. Deze prijs heeft Den Haag vooral te danken aan de consequente (door)ontwikkeling van de binnenstad. Den Haag heeft met visie, samenwerking en doorzettingsvermogen toegewerkt naar een complete, attractieve en multifunctionele binnenstad. De stad behoort inmiddels tot de nationale winkeltop en is uitgegroeid tot een 'must see' bestemming. De Haag biedt bezoekers een mix van historische, kleinschalige sfeer en moderne, binnenstedelijke grootschaligheid.

Middelgrote binnenstad

De titel Beste Binnenstad 2013-2015 in de categorie 'middelgrote binnensteden' komt volgens de jury toe aan Venlo. Venlo troeft daarmee de binnenstad van Zaandam af. De jury beloont met deze titel de ontwikkeling die het centrum in de breedte heeft doorgemaakt. Venlo heeft tegen de conjuncturele trend in hét moment gepakt om te investeren in de binnenstad. Het resultaat is een binnenstad die 'staat als een huis' in de euregio.

Niet alleen ruimtelijk maar ook functioneel zijn er grote sprongen voorwaarts gemaakt. De jury prijst de diversiteit aan landelijke ketens en (nieuw) lokaal ondernemerschap. Tot slot noemt de jury de voortvarende en innovatieve aanpak van de stad in deze tijd. Met een krachtige samenwerking tussen publiek en privaat, die onder andere leidt tot experimenten op het vlak van 'het nieuwe retailen', wordt leegstand actief bestreden.

Juryrapport

Het juryrapport is hier te downloaden (Juryrapport 2013-2015.pdf).

Achtergrond

Alle deelnemende steden zijn in stappen beoordeeld door een nominatiecommissie, samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op diverse binnenstedelijke thema's. Deze nominatiecommissie is op basis van objectieve prestatieindicatoren en praktijkervaring gekomen tot vijf genomineerden per categorie. De genomineerde steden is gevraagd middels een vragenlijst te motiveren waarom zij de titel Beste Binnenstad 2013-2015 verdienen. Na lang en zorgvuldig beraad heeft de nominatiecommissie per categorie twee finalisten gekozen. Deze steden zijn bezocht door een jury waarna de winnaars zijn geselecteerd. 

 

Voor meer informatie:

Woordvoerder namens Platform Binnenstadsmanagement

Stefan van Aarle, tel. 0411-850 599 of mobiel 06-234 384 15

 

***************************************

 

Platform Binnenstadsmanagement en Verkiezing Beste Binnenstad

Verkiezing Beste Binnenstad wordt sinds 2003 tweejaarlijks georganiseerd. Het Platform Binnenstadsmanagement is sinds de start van de Verkiezing betrokken bij de uitvoering. De editie Verkiezing Beste Binnenstad 2013-2015 organiseert Platform Binnenstadsmanagement in samenwerking met de partners Nederlandse Raad van Winkelcentra, Vastned, Redevco, Shopping Centre News, Locatus, BRO en Stenden Hogeschool.

Over Platform Binnenstadsmanagement

Sinds 1995 stimuleert en professionaliseert het Platform Binnenstadsmanagement als onafhankelijke organisatie de samenwerking in centrumgebieden. Voor iedereen die vanuit zijn professie de aantrekkingskracht van binnensteden wil vergroten is het Platform Binnenstadsmanagement de plek waar organisaties en deskundigen samenkomen. In totaal zijn ruim 70 deelnemers en 10 begunstigers aangesloten bij het Platform.